Környékbeli Látnivalók

Értékelés:
(1 szavazat)

Erdőspusztai Füvészkert
A Diószegi úton a 9-es autóbuszról a Panoráma út kereszteződésében leszállva és északi irányba sétálva, egy magaslatra érve hirtelen tűnik szemünkbe az Erdőspusztai Bemutatóház. Az épület körüli szépen gondozott park kiskapuján belépve láthatók az oszlopos borókák, s a ház előtti szobrok, a Hajdú-Bihar megyei nemzetközi fafaragótáborban dolgozó művészek 1988-ban készült munkái. A 15 hektáros füvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll. Az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket tárja elénk angolparkrendszerben. A látogatóknak nem csupán botanikai, dendrológiai és tájképi élményeket kínál, hanem a bemutatóház kiállításai révén a népi életmóddal, gazdálkodás emlékeivel, botanikai, rovartani, madártani ritkaságaival és régészeti leleteivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A bemutatóház állandó kiállítása "Élet az Erdőspusztán" címmel egész évben megtekinthető.

Vekeri-tó
A Dél-Nyírséghez tartozó, egykor láprétekben, nyírvizekben gazdag vidék ma leginkább a jóléti tavairól ismert. A várostól 10 km-re keletre, a debreceniek kedvelt pihenőhelyén lehetőség van a kempingezésre, lovagolásra, horgászásra, csónakázásra és vízibiciklizésre egyaránt. E területen rendezik meg minden évben a Vekeri-tó fesztivált, amelyre színvonalas programokkal, koncertekkel várják a szórakozni vágyó érdeklődőket a szervezők. Megközelíthető: autóbusszal (hosszúpályi menetrend szerinti járat), személygépkocsival és kerékpárral.

Hortobágy
A Hortobágy a Hajdúság peremétől a Tiszáig terjedő 115 négyzetkilométeres szikes, füves pusztaság, Európa legnagyobb összefüggő pusztája. Debrecentől autóval a 33-as úton 45 perc alatt érhető el. Természeti értékei, növény- és állatvilága megőrzése érdekében 1973. január 1-én nemzeti parkká nyilvánították. Az ENSZ 1979-ben a Hortobágyi Nemzeti Parkot bioszféra-rezervátummá minősítette. A területén található mocsarak és halastavak, a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Eddig 342 madárfaj előfordulását regisztrálták a Hortobágyon, melyből 152 fészkel is a Nemzeti Parkban. Láthatunk a vidéken rackajuhot, szürkemarhát, mangalicát, illetve nóniusz lovat is. A nemzeti park védett növény- és állatvilágának megismerését négy bemutatóterület és tanösvények segítik. Akik a Hortobágy csodálatos madárvilágát szeretnék közelebbről megismerni, szervezett túrákat tehetnek a környéken. A túrák során a résztvevők megismerhetik Hortobágy jellegzetes tájait, s a terepen töltött idő lehetőséget nyújt az állat-, illetve a növényvilág tanulmányozására is (web: www.birdwatching.hu, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A Hortobágy iránt érdeklődőknek több debreceni szálloda ajánl szervezett, egynapos túraprogramokat, valamint a debreceni Tourinform Irodában kaphatnak hasznos információkat. Látnivalók: Hortobágyi csárda, Hortobágyi Galéria, Pásztormúzeum, Körszín, Epona lovasfalu, Kilenclyukú kőhíd. Rendezvények: július első hétvégéjén rendezik a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapokat, augusztus 19-20-án pedig a Hortobágyi hídivásárt.

M3 Archeopark
Az M3-as autópálya Polgár leágazásánál található az M3 Archeopark. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők régészeti és tájtörténeti kiállítás megtekintésével megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkor házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, megtekinthetik az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.
A tájtörténeti és régészeti kiállítás megtekintése mellett a parkban az alábbi szolgáltatásokkal várják a kedves vendégeket:
• Főzési, bográcsozási, grillezési lehetőség baráti társaságok, vállalatok, szervezetek számára
• Sport és szabadidős programok, foci, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, röplabda
• Lovaglási és horgászási lehetőség
• Állatsimogatás
• Gyermekjátékok - játszótér
• Kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételek
• Igény esetén csoportok részére kézműves foglalkozásokat tartunk, idegenvezetést biztosítunk

Előzetes egyeztetés alapján konferenciák, képzések, szakmai találkozók, családi és vállalati rendezvények, osztálykirándulások szervezése és lebonyolítása.

Erdőspuszta
A Debrecentől 10 km-re található Erdőspusztákat megközelíthetik az erdei kisvasúttal (Zsuzsi vonattal), autóbusszal és kerékpárral. A Zsuzsi vonattal Debrecentől távolabbi területekre is eljuthatnak, és szinte minden állomásnál valami értékessel ismerkedhetnek meg, hiszen a vonat a Dél-nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain fut keresztül. Végállomása a Hármashegy. Innen indulva a kisebbek, fáradékonyabbak rövidebb sétát, a nagyobbak 19 állomáshelyes, hosszabb, változatosabb túrát tehetnek. Az Erdőspusztákon egykor a legnagyobb kiterjedésűek a gyöngyvirágos tölgyesek voltak. Ma már csak kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg, Pacon, Bánkon, Cserén, Martinkán és Halápon. Kora tavasztól késő őszig számos botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló. Ezeknek az erdőknek az emberi civilizációtól kissé távolabb eső vidékein több botanikai ritkaságot tartunk nyilván. A változatos növényvilág változatos állatvilág kialakulását és életfeltételeit biztosítja. A rövid időre ide látogatók számára azonban a madárvilág gazdagsága a legfeltűnőbb. Az emlősök közül gyakori a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján, 157 méteres tengerszint feletti magasságon kilátó épült, alatta szánkópálya ad örömöt a gyerekeknek.

Látóképi-tófürdő
A Debrecentől 10-12 km-re található tónál a szabadstrandolás szerelmesei hódolhatnak kedvtelésüknek. A tó partján játszótér, strandröplabda és futballozási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat. Megközelíthető: autóbusszal (balmazújvárosi menetrend szerinti járattal), vonattal, személygépkocsival.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gasztronómia
Debrecen hangulatos éttermeiben különféle ízletes magyaros és táj-jellegű ételek közül választhat az enni-inni vágyó vendég. A térségünkre jellemző enyhén zsíros hajdúsági ételek mellett a reformtáplálkozás hívei is megtalálják a számukra legmegfelelőbb ételspecialitásokat, így például a hortobágyi biohalakból készített fogásokat. A cívisváros kiváló, a szakma mesterei által vezetett cukrászdáiban érdemes megkóstolni a hagyományos módon készített dobostortát, Rákóczi-túróst, a cukormentes süteményeket, vagy a tönkölybúzalisztből sütött pogácsát. A helyi és a magyaros specialitásokon túl, egy nagyváros gasztronómiai kínálata természetesen nem nélkülözheti a nemzetközi konyha ízeit sem, így Debrecenben is megtalálhatók például görög, kurd, kínai, mexikói és olasz ételeket kínáló büfék, éttermek.

Kerékpártúrák
A várostól 10 km-re keletre terülnek el az Erdőspuszták. A Dél-Nyírséghez tartozó vidék ma leginkább (jóléti) tavairól ismert. A környék felfedezése nagyszerű élményt nyújt a kirándulóknak, a Vekeri-tónál pedig csónakázásra, horgászásra, a közelében lovaglásra is van lehetőség. Könnyű, sok helyen erdős-ligetes terepen, néhol kerékpárúton tekerhetnek.

Lovaglási lehetőségek
Debrecen környékén a természetet szerető és csodáló túrázók, a lovaglás kedvelői meseszép tájakon barangolhatnak az Erdőspuszta és a Pallagi Erdő területén. Azok, akik lovagolni szeretnének tanulni, Pallagon, a régi állami gazdaság lovaspályáján gyakorolhatnak. Itt elsősorban gyerekeket oktatnak. Ugyancsak oktatással foglalkoznak a Debreceni Lovas-akadémia Kht. Kartács utcai telepén.

Horgászat
Ha az utazó nem felejti ki útipoggyászából a horgászbotot, akkor a megyében számos helyen hódolhat majd szenvedélyének. A Debrecentől 13 km-re található Látóképi-tavat a 33-as főútról közelíthetik meg. Területe 60 hektár, a mély vízű tározóban ponty, keszegfélék, amur, süllő, kárász, folyami harcsa egyaránt található.

Bővebb információk: debrecen.hu –turizmus-látnivalók

 

Please publish modules in offcanvas position.